Το Μπισχίνι μας

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Κι όμως εξαντλήθηκε!!!



Το "Μπισχίνι της καρδιάς μου", το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για το χωριό μας από την κα Αθανασία Ατσαλάκη-Γραμματικού (τη Θανασούλα του μπαρμπα-Βασίλη) ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 το μεγάλο του ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο. 
Οι Μπισχιναίοι και οι Μπισχιναίες το στήριξαν και το αγάπησαν από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του.
Κάποιοι βιάστηκαν να το ψέξουν και προσπάθησαν να το σπιλώσουν και να το συκοφαντήσουν. Δεν τα κατάφεραν.
"Το Μπισχίνι της καρδιάς μου" 'έγινε σύντομα "το Μπισχίνι της καρδιάς μας" και άρχισε να ταξιδεύει και προς την Ελληνική Ομογένεια, στο Μόντρεαλ, τη Βοστόνη, το Σίδνεϋ, το Σικάγο και πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. 
Ακολουθούσαν τηλέφωνα από ανθρώπους συγκινημένους, φωνές που πάλευαν με τη μνήμη, το λυγμό και το χρόνο. Ήταν όλοι εκείνοι που αναγνώριζαν μέσα στο βιβλίο στοιχεία από τη δική τους ζωή.
Άλλοι πάλι, οι νεότεροι, άρχισαν μέσα από αυτό να σχηματίζουν εικόνες για τον τόπο των προγόνων τους. 
Τα παιδιά έβρισκαν σ' αυτό πολύτιμες πληροφορίες για τα ήθη και τα έθιμα και διάβαζαν για πρώτη φορά για μύθους και θρύλους του χωριού μας. 
Όλα αυτά με μια γλώσσα ισχυρή και αληθινή, με ένα κράμα δημοτικής με ιδιωματισμούς της επαρχίας Ολυμπίας, αλλά και με έμμετρο κρητικό γλωσσικό ιδίωμα!
............
Προχθές μιλούσα στο τηλέφωνο με τον κύριο Καπασσάκη και μου έλεγε πως ένας άνθρωπος από την Ικαρία, όταν το διάβασε, συγκινημένος τον πλησίασε και του είπε πως μέσα σ' αυτό το βιβλίο, έβλεπε το δικό του χωριό, τον δικό του τόπο, τα δικά του παιδικά χρόνια!
Ο κος Καπασσάκης Έλληνας ομογενής από την Κρήτη, φρόντισε να φτάσει το βιβλίο στα χέρια των συμπατριωτών μας, στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Ellis Island της Νέας Υόρκης και τον ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό.
Το βιβλίο αυτό γίνεται αφορμή να ταξιδέψουν όλοι νοερά, ιδιαίτερα οι ομογενείς, στα δικά τους χωριά, στα δικά τους μέρη, εκεί που επιλέγει να μένει πάντα η καρδιά!
Η στήριξη όλων μας γεμίζει χαρά και περηφάνια και δικαιώνει τους αγώνες και τις προσπάθειές μας! Τώρα ξέρουμε πια καλά, πόσο μεγάλη δύναμη έχει αυτό το βιβλίο και πόσο πολύτιμο είναι για όλους μας! 
Το βιβλίο της κας Αθανασίας, δηλαδή τα πρώτα 200 αντίτυπα εξαντλήθηκαν και μέσα στους επόμενους μήνες θα επανακυκλοφορήσει πιο πλούσιο σε υλικό και βελτιωμένο, σε νέα μορφή. 
Ευχαριστούμε όλους, όσοι μας τίμησαν!!!
Η προσπάθεια και το τόλμημα του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών Σχίνων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Η κα Αθανασία μας εμπιστεύτηκε το πόνημά της και μας επέλεξε για να στηρίξει τους αγώνες μας, για τον πολιτισμό και τον τόπο μας! Εμείς προσθέσαμε στο απόσταγμα της δικιάς της ψυχής όλες τις φωτογραφίες που μας είχαν εμπιστευθεί οι συμπατριώτες μας, για να δημιουργηθεί αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα!
Την ευχαριστούμε πολύ!!!
Με το βιβλίο της κατάφερε να ξυπνήσει μνήμες και θύμησες, να διδάξει, να αγγίξει τις καρδιές των ανθρώπων και να ξαναζωντανέψει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της εικόνες από έναν τόπο παραδομένο στη λήθη και την εγκατάλειψη.
Το "Μπισχίνι της καρδιάς μου" ...το Μπισχίνι της καρδιάς όλων μας θα συνεχίσει σύντομα το νέο του το ταξίδι του!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: